ATLAS, PUŠČAVA IN OBALA 9 dni

Trajanje: 9 dni     Odhod: Marakeš

Atlas_pušcava _obala Essaouira

POVZETEK 
Vabimo vas, da se podate po poti Trije biseri Maroka in spoznajte celoten Maroko: Visoki Atlas, puščavo Sahara, atlantsko obalo in njene plaže in še veliko več.

NAČRT POTI
1. dan: Letališče-Marakeš
2. dan: Marakeš-Visoki Atlas-Ait Ben Haddou-Dolina Dades
3. dan: Soteske Dades-Soteske Todra-Puščava Erg Chebbi
4. dan: Puščava Erg Chebbi
5. dan: Puščava Erg Chebbi-Rissani-Dolina Draa-Ouarzazate
6. dan: Ouarzazate-Telouat-Visoki Atlas-Marakeš-Essaouira
7. dan: Essaouira
8. dan: Essaouira-Marakeš
9. dan: Marakeš-Letališče

Opomba: potovanje je mogoče izvesti iz katerega koli kraja odhoda/prihoda.

PROGRAM
1. dan: Letališče-Marakeš
Transfer iz letališča do hotela. Glede na čas prihoda v Marakeš, se boste lahko sprehodili po znamenitem trgu Jamaa el Fna in njegovi okolici. Prosta večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: Marakeš-Visoki Atlas-Ait Ben Haddou-Soteske Dades
Odhod ob 08:00 izpred hotela. Vozili se bomo mimo gorovja Visoki Atlas in preko prelaza TiznTichka kjer se bomo tudi večkrat ustavili na raznih panoramskih točkah: pogled na gore in okoliške berberske vasi vas bo osupnil. Med potovanjem boste lahko obiskali tudi zadrugo z arganovim oljem in tako odkrili proces pridelave in njegove neštete koristi za človeško telo. Od tam se bomo odpravili naprej, proti jugu, in po nekaj urah bomo prispeli do kraja Ait Ben Haddou, kjer si bomo ogledali veličastno kasbo, ki je dediščina UNESCA. V tem spektakularnem mestu so snemali znane filme kot so Gladiator, Astrix in Obelix, Sahara, Dragulj Nila… Po kosilu bomo nadaljevali pot do mesta Ouarzazate, ki mu pravijo tudi vrata v puščavo, in od tam bomo nadaljevali do Doline vrtnic, vmes pa se bomo ustavili v oazi v kraju Skoura, in nato bomo končno prišli v Soteske Dades, kjer bomo prenočili. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: Soteske Dades-Soteske Todra-Puščava Erg Chebbi
Po zajtrku bomo vzeli pot, ki nas bo vodila do Sotesk Dades, ki v okoliških gorah predstavljajo strateško točko. Nato bomo nadaljevali po cesti, ki jo obdajajo čudovite kasbe, vse drugačne ena od druge, in po dvourni vožnji bomo prišli do Sotesk Todra. V davnih časih, reka Todra si je utrla svojo pot na mehki površini apnenca, kjer je reka oblikovala sotesko s stenami ogromnih razsežnosti, le-te pa predstavljajo raj za plezalce. Sledil bo postanek za fotografiranje in sprehod ob bregu reke. Potem se bomo odpeljali proti kraju Touroug, kjer se bomo ustavili za kosilo in v popoldanskih urah bomo prispeli do prelepih sipin puščave Erg Chebbi. Prtljago bomo pustili v terenskem vozilu in za dobrodošlico bomo popili čaj. Po nekaj minutni sprostitvi, bomo pripravljeni, da zajahamo kamele in se napotimo novi dogodivščini naproti – nepozabni noči v puščavi. Na sredi poti se bomo lahko ustavili in občudovali sonce, ki se utaplja v sipine. Večerjali in prenočili bomo v berberskem šotoru, pod spektakularno zvezdnato odejo, kjer bomo lahko uživali v miru in tišini puščave.

4. dan: Puščava Erg Chebbi
Po tem, ko bomo videli sonce, ki vzhaja izza sipin in pojedli zajtrk, bomo pričeli nov dan v kateremu bomo odkrili čudovite puščavske pokrajine: oazo Hassi Labied, vas Khamlia, ruševine starega rudnika Mifis, nomade v berberskih šotorih in na koncu tudi vas Tissardmine, s svojo oazo in skalami polnimi fosilov. Popoldne se bomo vrnili v hotel in pred večerjo, se bomo lahko sprehodili do sipin in občudovali sončni zahod. Nočitev v hotelu.

5. dan: Puščava Erg Chebbi-Rissani-Dolina Draa-Ouarzazate
Zadnji dan našega bivanja v puščavi se bo začel z ogledom mesta Rissani: obiskali bomo tradicionalni souk (tržnico) in mavzolej Moulay Ali Cherif. Zapustili bomo puščavo in nadaljevali našo pot občudujoč krasno pred puščavsko pokrajino Doline Draa, kjer se bomo ustavili v zgodnjih popoldanskih urah, ravno prav za kosilo. Pogled na najdaljšo dolino Maroka nas bo povsem očaral. Nato bomo nadaljevali pot do mesta Ouarzazate, kjer si bomo ogledali filmski studio. Večerja in nočitev v hotelu.

6. dan: Ouarzazate-Telouat-Visoki Atlas-Marakeš-Essaouira
Pričeli bomo naš šesti dan potovanja tako, da bomo vzeli cesto tisočerih kasb, le-ta pa nas bo peljala do kraja Telouet, kjer si bomo ogledali kasbo – nekdanjo rezidenco “Paše el Glaoui”. Nato bomo prečkali Visoki Atlas, prelaz TiznTichka, Marakeš in se bomo peljali naprej proti Atlantski obali. Prišli bomo v obalno mestece Essaouira popoldne, ravno pravi čas, da se povzpnemo na obzidje in vidimo sončni zahod. Zvečer, bomo lahko poskusili v eni izmed številnih restavracij, sveže ulovljene ribe in se nato podali v nočni sprehod po slikoviti medini. Nočitev v hotelu.

7. dan: Essaouira
Izkoristili bomo ta dan v Essaouiri, starodavnemu Mogador, tako, da se bomo sprehajali po ozkih ulicah tega mirnega obalnega mesteca, po njenem starem mestnem jedru, pristanišču ali se sončili na plaži oziroma se preizkusili v enemu izmed vodnih športov kot so windsurf ali fly-surf. Ljubitelji konjev in vsi tisti, ki želite doživeti novo, edinstveno izkušnjo, se boste lahko preizkusili v jahanju konja. Prosta večerja. Nočitev v hotelu. 

8. dan: Essaouira-Marakeš
Po zajtrku se bomo odpravili nazaj v Marakeš, kamor bomo prispeli okoli poldneva. Sledil bo vodeni ogled stare medine, njenih tržnicznamenitosti in slavnega trga Jemaa el Fna, s svojim živahnim vzdušjem tako podnevi kot ponoči. Prosta večerja. Nočitev v hotelu.

9. dan: Marakeš-Letališče
Transfer na letališče ob dogovorjeni uri in konec ture “Trije biseri Maroka” med katero ste spoznali Visoki Atlas, puščavo Sahara, atlantsko obalo in njene plaže.

ARANŽMA
ARANŽMA VKLJUČUJE

• Angleško govoreči vodnik/voznik
• Prevoz v udobnem zasebnem klimatiziranem vozilu (terensko vozilo 4×4, kombi ali avtobus; odvisno od števila udeležencev) za vse notranje prevoze po programu
• Ogledi
MARAKEŠ: vodeni ogled z lokalnim vodnikom
ERG CHEBBI: zasebni aranžma, ki vključuje sprehod s kamelo, nočitev v puščavi in izlet po stari progi rally-ja Pariz-Dakar
RISSANI: vodeni ogled
AIT BEN HADDOU: vodeni ogled
TELOUET: vodeni ogled
ESSAOUIRA: vodeni ogled
• Namestitev
MARAKEŠ: namestitev v hotelu, 2x nočitev z zajtrkom
DADES: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom
ERG CHEBBI: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom in namestitev v zasebnem berberskem šotoru, 1x nočitev s polpenzionom
OUARZAZATE: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom
ESSAOUIRA: namestitev v hotelu, 2x nočitev z zajtrkom

ARANŽMA NE VKLJUČUJE
• Letalski prevoz
• Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
• Vstopnine v muzeje in znamenitosti
• Kosila, pijače, napitnine za voznika in lokalne vodnike
• Vsi stroški osebne narave in stroški izven programa
• Vse, kar ni vključeno v “Aranžma vključuje” 

*Pri prehodu iz enega mesta na drugo in dnevnih izletih, da bi izgubili čim manj časa, bomo izvedli hitra kosila v majhnih restavracijah ali panoramskih točkah (kosila niso vključena v aranžma , cena je okoli 5-10€ na osebo).