TURA PO DOLINI TISOČERIH KASBAH 5 dni

Trajanje: 5 dni    Odhod: Marakeš

Kasbah_maroko

POVZETEK 
Odkrijte kasbe Maroka, od najbolj znane do najmanj znane, od največje do najbolj skrivnostne, noter in izven poti Ture po dolini tisočerih kasbah.

NAČRT POTI
1. dan: Marakeš-Visoki Atlas-Kasbah Ait Ben Haddou-Telouat
2. dan: Kasbah Ait Ben Haddou-Ouarzazate-Skoura-Soteske Dades
3. dan: Soteske Dades-Soteske Todra-Erfoud-Ksar Fida-Ksar Haroun
4. dan: Ksar Haroun-Rissani-Nkob-Ouarzazate
5. dan: Ouarzazate-Visoki Atlas-Marakeš

Opomba: turo je mogoče izvesti iz katerega koli kraja odhoda/prihoda.

PROGRAM 
1. dan: Marakeš-Visoki Atlas-Kasbah Ait Ben Haddou-Telouat
Na pot se bomo odpravili zgodaj zjutraj v smeri Velikega Atlasa, kjer bomo lahko občudovali pokrajino, ki spreminja barvo glede na pozicijo sonca: gore, berberske vasi, ljudje, ki pričenjajo svoje vsakdanje življenje… vse to in še več bomo videli med potovanjem skozi prelaz TiznTichka, katerega višina doseže 2260 metrov. Po prečkanju vasi Tadart, bomo zavili levo in prišli do makadamske poti, ki so jo uporablji do ne davnega za prevažanje soli. Ta pot nas bo torej pripeljala do Kasbah Telouat. Med ogledom bomo odpotovali v preteklost in odkrili zgodbo kasbe in njenega Paša. Kosilo je predvideno v isti vasi, kjer boste lahko okusili lokalno specialiteto-slasten tajine s suhim sadjem. V zgodnjih popoldanskih urah bomo nadaljevali našo pot do Kasbah Ait Ben Haddou, kjer se bomo lahko sprehodili znotraj te lepe kasbe in občudovali arhitekturo njene medine. Dan bomo končali z okusno večerjo v hotelu, kjer bomo prenočili.

2. dan: Kasbah Ait Ben Haddou-Ouarzazate-Skoura-Soteske Dades
Destinacija današnjega dne bo Boulmane Dades, torej soteske. Prvi ogled bo kraj Ouarzazate, imenovan tudi mesto filma in maroški Hollywood, nato pa bomo obiskali Kasbah Tifoultoute, ki bo dodala čarobni pridih vašemu potovanju. Nato se bomo odpeljali do kraja Skoura, kjer si bomo ogledali oazo in starodavno kasbah, ter šli skozi Dolino vrtnic in končno prišli do kraja Boumalne Dades in njegovih sotesk. Večerja in nočitev v hotelu. 

3. dan: Soteske Dades-Soteske Todra-Erfoud-Ksar Fida-Ksar Haroun
Naš tretji dan se bo začel z ogledoma Sotesk Dades, ki so v okoliških gorah strateško mesto, in Sotesk Todra, katerih strme stene korita dosegajo tudi do 300 metrov višine. V davnih časih, reka Todra si je utrla svojo pot na mehki površini apnenca, kjer je reka oblikovala sotesko s stenami ogromnih razsežnosti, le-te pa predstavljajo raj za plezalce. Sledil bo postanek za fotografiranje in sprehod ob bregu reke. Po postanku za kosilo v kraju Touroug, se bomo odpeljali do mesta fosilov – Erfoud. Tu si bomo ogledali namakalni sistem, ki ga domačini uporabljajo  za namakanje oaza regije Tafilaletod dvanajstega stoletja naprej. V istem mestu bomo obiskali tudi delavnico, kjer ročno obdelujejo fosilni kamen in kjer boste dobili idejo o sami geološki starosti tega področja. Po 20 kilometrih vožnje bomo prispeli v Rissani, gospodarsko središče nekdanjega kraljeve prestolnice Maroka, ki je znana po svojem souku (tržnici) z osli in raznimi zgodovinskimi spomeniki, katere bomo imeli priložnost občudovati naslednji dan. V popoldanskih urah bomo prišli v ksar Haroun, staro vas zgrajeno v obliki ksar-ja, kjer bomo večerjali in prenočili v hotelu .

4. dan: Ksar Haroun-Rissani-Nkob-Ouarzazate
Po mirni noči se bomo zbudili zgodaj zjutraj in pozajtrkovali, nato pa bomo šli do vasi Merzouga in njenih sipin. Tam si boste lahko ogledali vaš prvi sončni vzhod v puščavi, se sprehodili bosi po pesku ali v prelepi oazi Hassi Labied. Zapustili bomo sipine in puščavo, ter se vrnili v Rissani, kjer bomo obiskali kasbo in nadeljevali pot skozi mesteca Alnif, Tazarin in Agdz, dokler ne bomo prispeli v čudovito Dolino Draa. Med potjo se bomo večkrat ustavili, da bi občudovali pokrajino in jo fotografirali. V popoldanskih urah bomo prispeli v Ouarzazate. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: Ouarzazate-Visoki Atlas-Marakeš
Ob 09:00 bomo začeli naše potovanje nazaj v Marakeš. Med potjo po Visokem Atlasu, bomo lahko obiskali zadrugo z arganovim oljem in odkrili kako proizvajajo ta ekskluziven produkt Maroka. V popoldanskih urah bomo prispeli v Marakeš. Transfer v hotel, kjer se bo konačala Tura po dolini tisočerih kasbah.

ARANŽMA
ARANŽMA VKLJUČUJE

• Angleško govoreči vodnik/voznik
• Prevoz v udobnem zasebnem klimatiziranem vozilu (terensko vozilo 4×4, kombi ali avtobus; odvisno od števila udeležencev) za vse notranje prevoze po programu
Prevoz od-do letališča/hotela
• Ogledi
AIT BEN HADDOU: vodeni ogled
TELOUET: vodeni ogled
RISSANI: vodeni ogled
• Namestitev
AIT BEN HADDOU: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom
DADES: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom
HAROUN: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom
OUARZAZATE: namestitev v hotelu, 1x nočitev s polpenzionom

ARANŽMA NE VKLJUČUJE
• Letalski prevoz
• Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
• Vstopnine v muzeje in znamenitosti
• Kosila, pijače, napitnine za voznika in lokalne vodnike
• Vsi stroški osebne narave in stroški izven programa
• Vse, kar ni vključeno v “Aranžma vključuje”  

*Pri prehodu iz enega mesta na drugo in dnevnih izletih, da bi izgubili čim manj časa, bomo izvedli hitra kosila v majhnih restavracijah ali panoramskih točkah (kosila niso vključena v aranžma , cena je okoli 5-10€ na osebo).