TREKKING PO PUŠČAVI 11 dni

Trajanje: 11 dni        Odhod: Fes

Trekking_Erg chebbi_oaza

POVZETEK
Trekking po puščavi Erg Chebbi je še en način kako odkriti dediščino Maroka: ogled medin in autentične berberske vasi, trekking po sipinah in oazah, nastanitev pri lokalnih družinah in hotelih.

NAČRT POTI
1. dan: Letališče-Fez
2. dan: Fez
3. dan: Fez-Azrou-Midelt-Dolina Ziz-Puščava Erg Chebbi
4. dan: Puščava Erg Chebbi
5. dan: Hassi Labied-Tabor nomadov-Tabor berberskih šotorov (trekking-prvi dan)
6. dan: Tabor berberskih šotorov-Hamada (trekking-drugi dan)
7. dan: Hamada-Merdani (trekking-tretji dan)
8. dan: Merdani-Mfis-Khamlia (trekking-četrti dan)
9. dan: Khamlia-Taboumiet-Tanamoust-Tamzydat-Dayet Srij-Hassi Labied (trekking-zadnji dan)
10. dan: Puščava Erg Chebbi-Midelt-Ifrane-Fez
11. dan: Fez-Letališče

Opomba: potovanje je mogoče izvesti iz katerega koli kraja odhoda/prihoda.

PROGRAM
1. dan: Letališče-Fes
Transfer iz letališča do hotela. Glede na uro prihoda v Fes, boste imeli možnost, da si ogledate starodavni Volubilis, čigar ostanki iz rimskih časov so dobro ohranjeni. Prosta večerja in nočitev v hotelu.

2. dan: Fes
Cel dan bo namenjen vodenemu ogledu najstarejšega kraljevega mesta. Ustanovljeno leta 808 kot prvo politično, versko in kulturno prestolnico, Fes ima izjemno zanimivo medino, ki spada pod okrilje UNESCA. Prva etapa obiska bodo zlata vrata kraljeve palače in judovska četrt. Kasneje se bomo povzpeli na zunanje obzidje, ki je odlična panoramska točka, in od tam se bomo odpravili do četrti, kjer ročno proizvajajo keramiko ter videli tradicionalno delo z glino, ki postane keramika po peki v odprti glineni pečici. Ko bomo prispeli v medino, se bomo sprehodili skozi labirintske ulice, dokler ne bomo prišli do predela, kjer se nahajajo vsi lokalni obrtniki (tkalci preprog, zlatarji, strojarji, …), ki so pred stoletji uvozili iz Španije svoja obrtniška znanja in andaluzijski stil in tako dali mestu Fes zasluženi sloves “mesto obrtnikov” ter ohranili do danes te obrti. Prosta večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: Fes-Azrou-Midelt-Dolina Ziz-Puščava Erg Chebbi
Odhod iz Fesa bo v zgodnjih jutranjih urah z željo, da pridemo čimprej v puščavo Erg Chebbi. Prečkali bomo srednji in visoki Atlas, šli mimo kraja Azrou (neobvezen postanek v gozdu cedre, kjer boste lahko fotografirali opice), Midelt (predviden postanek za kosilo) in nato bomo končno prispeli v Dolino Ziz in njeno čudovito oazo. Ta dan bomo odkrili čudoviti jug Maroka, in med potjo bomo naredili več postankov, da boste lahko fotografirali pokrajino. Počasi bomo prečkali vrata puščave in končno prispeli na območje Erg Chebbi z njegovimi čarobnimi sipinami. Večerja in nočitev v enemu izmed najlepših hotelov področja.

4. dan: Puščava Erg Chebbi
Po zajtrku bomo pričeli nov dan v kateremu bomo odkrili čudovite puščavske pokrajine. Prvi postanek bo v vasici Hassi Labied, kjer si boste lahko ogledali prelepo oazo in njegov starodavni namakalni sistem z vodnjaki in podzemnimi kanali. Sledil bo ogled nekdanje kraljeve prestolnice Maroka – Rissani. Tukaj si bomo privoščili sprehod po mavzoleju Moulay Ali Cherif in slavni tržnici, ki je labirint zvokov, šumov, barv, okusov, stiki med katerimi je lepo, da se človek izgubi in pusti odnesti. Vrhunec tega ogleda bo kosilo: berberska pizza v stari vasici, ki je zgrajena v obliki ksar-ja in ki se nahaja na obrobju mesta Rissani. Po sprehodu po oazi, kjer boste odkrili izzive in naravne lepote nekaterih najbolj zanimivih naravnih znamenitosti na območju puščave Erg Chebbi, bomo odpotovali tudi v preteklost in obiskali stare soline. Potem bomo nadaljevali sprehod skozi palmeri vse do osrčja vasi kjer se bomo sestali s čebelarjem. Ta, nas bo peljal v svojo hišo in pokazal zidne panje ter razložil kako pridelujejo medu v puščavi. Na koncu, boste lahko poskusili tudi nekaj lokalnih specialitet: nadevani kruh, ki ga pečejo v glineni peči, izvrsten puščavski med, dateljnov sirup, in vse to boste lahko splahnili s slastnim zeliščnim čajem. Popoldne bomo zapustili Ksar Haroun in se odpeljali nazaj v hotel. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: Hassi Labied-Tabor nomadov-Tabor berberskih šotorov
Po dobrem nočnem spancu bomo pripravljeni, da začnemo prvi dan za treking po puščavi Erg Chebbi. Ob 10.00 bomo štartali peš iz vasi (kamele bodo nosile našo prtljago) in počasi bomo korakali proti taboru nomadov. Od časa do časa se bomo ustavili in fotografirali zlati pesek sipin ter uživali v krajini. V taboru, medtem ko bodo vodniki pripravljali kosilo, se boste lahko povzpeli na vrh sipin (slikali okolico, smučali po pesku ipd.), se seznanili z družino nomadov, ki nas bo gostila ali pa boste samo počivali. Po kosilu in dobrem čaju/kavi, bomo vzeli kamele in skupaj z njimi bomo zapustili tabor. Nadaljevali bomo do tabora, ki se nahaja v osrčju sipin in tam bomo preživeli nepozaben večer v puščavi. Zvečer, bomo uživali v okusni večerji, ki jo bo spremljal ritmičen zvok bobnov. Nočitev v šotorih ali pod milim nebom.

6. dan: Tabor berberskih šotorov-Hamada
Po nepozabni prvi noči pod zvezdami, se bomo zbudili ob zori, glih prav, da vidimo čarobnost sonca, ki se dviga izza sipin. Po zajtrku bomo zapustili tabor in začeli nov dan trekinga. Napotili se bomo proti Hamadi – črni puščavi. Premor za malico nas bo napolnil z novo energijo, ki smo jo rabili po tri-urnem sprehodu. Nato bomo šli naprej in hodili še dve uri. Popoldne bomo prispeli k majhni hiši iz kamna, kjer živi nomadska družina. Večerjali bomo dober kuskus in preživeli noč v berberskem šotoru poleg hiše.

7. dan: Hamada-Merdani
Kratek sprehod bosih nog po puščavi pred zajtrkom vam bo del dobro, saj po lokalni tradiciji je to dober način kako pričeti dan. Nadaljevali bomo po črni hamadi in po treh urah hoje, med katero bomo občudovali čudovito pokrajino in se seznanili s puščavskimi rastlinami, bomo prispeli do velikega tamariska (puščavsko drevo). Vodniki nam bodo postregli s čajem in začeti pripravljati berbersko pico pečeno v pesku. Po kosilu in zdravem počitku, bomo nadaljevali hojo (2 uri) do vasi Merdani. V tej stari, zapuščeni vasi bomo gostje berberske družine. Večerja in nočitev v zapuščeni hiši ali pod milim nebom polnim zvezd. 

8. dan: Merdani-Mfis-Khamlia
Po zajtrku se bomo poslovili z družino in odkorakali naprej. Hodili bomo po suhi strugi reke Talghoumt vse dokler ne bomo prispeli do zapuščene vasi Mifis (2 uri), ki slovi po rudniku kohla, kremena, hematita in svinca. Medtem ko se bomo sprehajali po območju rudnika in fotografirali to edinstveno pokrajino, nam bodo vodniki pripravljali kosilo. Kasneje bomo nadaljevali s hojo in počasi bomo prispeli v vas Khamlia, ki je naseljena s plemenom Gnaoua. Njeni prebivalci so pra-vnuki zadnjih črnih sužnjev, ki so jih Arabci pripeljali v Maroko kot delovno silo. Tukaj boste lahko potovali skozi čas zahvaljujoč njihovi glasbi, ki vas bo sprostila in odvedla v drugo dimenzijo. Večerja in nočitev v šotoru.

9. dan: Khamlia-Taboumiet-Tanamoust-Tamzydat-Dayet Srij-Hassi Labied
To bo žal naš zadnji dan za treking po puščavi Erg Chebbi, ki zajema progo Khamlia-Hassi Labied. Zgodaj zjutraj se bomo napotili in prečkali vasi Taboumiat, Tanamoust, Tamzydat, hodili bomo ob jezeru Dayet Srij in opoldne bomo končno prišli v vas Hassi Labied. Vzeli bomo svojo prtljago, pozdravili člane združenja, ki so nas spremljali v tej pet-dnevni avanturi in šli v hotel. Po prijetnem osvežilnem tušu, bomo pripravljeni za kosilo. Popoldne boste lahko preživeli v hotelu, ob bazenu ali na terasi, se sprehodili po vasi ali povzpeli na sipino in od tam gledali sončni zahod. Večerja in nočitev v hotelu.

10. dan: Puščava Erg Chebbi-Midelt-Ifrane-Fes
Po zajtrku bomo zapustili puščavo in se odpravili proti Erfoudu, mestu fosilov. Tu bomo obiskali delavnico, kjer ročno obdelujejo fosilni kamen. Dobili boste idejo o sami geološki starosti tega področja in videli kako obdelujejo naravni fosilni kamen od trenutka, ko je kamen odstranjen pa vse do končnega poliranja. Potem bomo nadaljevali našo pot občudujoč pokrajino. V mestu Midelt, ki slovi po proizvodnji visoko kvalitetnih jabolk in mineralov, se bomo ustavili za kosilo. V popoldanskih urah bomo nadaljevali vožnjo skozi Ifran, malo Švico Maroka (neobvezen postanek) in nato prispeli na končno destinacijo – Fes. Prosta večerja in nočitev v hotelu. 

11. dan: Fes – Letališče
Glede na uro odhoda, se boste lahko sprehodili po medini. Transfer na letališče ob dogovorjeni uri.

ARANŽMA
ARANŽMA VKLJUČUJE

• Angleško govoreči vodnik/voznik
• Prevoz v udobnem zasebnem klimatiziranem vozilu (terensko vozilo 4×4, kombi ali avtobus; odvisno od števila udeležencev) za vse notranje prevoze po programu
• Ogledi
FES: vodeni ogled z lokalnim vodnikom
RISSANI: vodeni ogled
ERG CHEBBI: treking po puščavi Erg Chebbi (zasebni paket, ki vključuje vse obroke, vodnike kamel, kamele in štiri nočitve v puščavi)
• Namestitev
FES: namestitev v hotelu, 3x nočitev z zajtrkom
ERG CHEBBI: namestitev v hotelu, 3x nočitev s polpenzionom in namestitev v zasebnem berberskem šotoru, 4x nočitev s polnim penzionom

ARANŽMA NE VKLJUČUJE
• Letalski prevoz
• Zdravstveno zavarovanje z asistenco v tujini
• Vstopnine v muzeje in znamenitosti
• Kosila (kjer ni navedeno), pijače, napitnine za voznika in lokalne vodnike
• Vsi stroški osebne narave in stroški izven programa
• Vse, kar ni vključeno v “Aranžma vključuje” 

*Pri prehodu iz enega mesta na drugo in dnevnih izletih, da bi izgubili čim manj časa, bomo izvedli hitra kosila v majhnih restavracijah ali panoramskih točkah (kosila niso vključena v aranžma , cena je okoli 5-10€ na osebo).