Tazzarine

OBISKATI TAZZARINE

Posted on Posted in Uncategorized

Tazzarine je majhno mesto oziroma velika vasica na robu hribovja Jebel Sagho, vzdolž Doline reke Draa. Njegov palmeri je eden zadnjih pred pušcavo, tiste od Hamade Draa, ki se nato spušca postopoma do hriba Jebel Zireg, Alžirije in Sahare. Ampak Tazzarine se nahaja tudi blizu Doline vrtnic… Ta položaj je pripomogel, da je Tzzarin postal pomembna postojanka na poti karavan, ki so peljale proti severo-jugu, in imenovane Azalaï ali karavane soli, ki so bile tudi znane po tem, da so prevažale zlato, sužnje, sladkor, usnje iz Marakeša in Tafilaleta. Ta raznolikost se odraža tudi v prebivalstvu: na ozemlju Ait Atta je vecina prebivalcev Berberov, ki govorijo tamazight, vendar tam najdemo tudi almoravide, chorfas, gnaoua, in celo mellah.
Pri vhodu v mesto, ko prihajate iz Ouarzazata in Zagore, je na obrobju caïdat in levo, mimo mostu cez reko, je pot, ki vodi v stari del mesta.
Tam, lahko vidimo skrivne vrtove, marabite in labirinte ksourjev, ki v davnih casih, so šcitili od sovražnih napadov.
Tazzarine je imel v preteklosti, sklenjeno zavezništvo predvsem z Aït Moghad, ki so pleme iz okolice Tineghirja in Goulmime, in vsako leto poteka romanje.
Kaj si lahko ogledate v kraju Tazzarine in njegovi okolici:
– medino, njegove vrtove in marabute
– naravno oazo Serdrar
– sipine Foum Tizza in Beraghwa
– skalne rezbarije (petroglifi) v kraju Aït Ouazick.
Tazzarine je znan tudi po filmu Babel (znanega reziserja Alejandra González Iñárritu), saj snemalna ekipa se je nastanila prav v tem kraju, medtem ko pa je snemanje potekalo v berberski vasi Taguenzalt v dolini Draa. Tazzarine je star vec kot 3.000 let in je znan po njegovih ženskah, ki s pomocjo vrele vode, indiga in žafrana barvajo tkanino in po starodavnih metodah izdelujejo cenjene berberske preproge.