trg Jamaa Elfna_Marakesh

TRG JAMAA ELFNA NA PRVEM MESTU AFRIŠKIH SPOMENIKOV

Posted on Posted in Uncategorized

Trg Jamaa Elfna v mestu Marakesh, se je uvrstil na vrh nove lestvice, ki jo je objavila ta teden stran Tripadvisor. Štiri zgodovinski kraji tega mesta so se prav tako uvrstil med 25 najboljših afriških spomenikov.
Trg Jamaa Elfna v mestu Marakesh (v slovenščini: trg umetnosti ali mošeja mrtvih) je zelo znan javni trg v medini Marakesha, le-ta pa je najbolj privlačno cesarsko mesto Kraljevine Maroko. Ta tradicionalni, priljubljeni in živahen kraj privabi letno več kot milijon obiskovalcev.
Zgrajen v enajstem stoletju, trg Jamaa Elfna v mestu Marakesh je postal eden izmed glavnih tradicionalnih in zgodovinskih znamenitosti, ki vabi turizem v Maroko. Kraj je zaščiten od leta 1922 kot “umetniška dediščina Maroka” in “kulturni prostor trga Jamaa Elfna” spada od leta 2001 med UNESCO-vo nematerialno kulturno dediščino.
Videz trga Jamaa Elfna v mestu Marakesh se spreminja tokom dneva. Dopoldne in popoldne boste lahko obiskali veliko tržnico na prostem, s stojnicami polnimi najrazličnejših stvari (od tekstilnih izdelkov, suhega sadja, sveže stisnjenega pomarančnega soka, pa do nojevih jajc itd) in se sprehodili med izvajalci raznih zanimivih storitev kot zobozdravstvena nega, tradicionalna medicina, prerokovanje, pridiganje, tattoo-ji s kano ali prodajalci vode. Prav tako boste lahko občudovali in poslušali pripovedovalce, pesnike, krotilce kač in opic, Berberske glasbenike (mazighen), plesalce Gnaoua in glasbeniki z glasbilom senthir (hajhouj).
Proti večeru, se tržnica spremeni v pravi banket. Stojnice nadomestijo mize in klopi, z vseh strani pa diši po lokalnih dobrotah (pečeno meso na žaru, ribe, juhe, polži, pecivo itd.).
Trg Jamaa Elfna v mestu Marakesh je na prvem mestu lestvice TripAdvisor, sledijo pa mu mošeja Hassan II v Casablanci, Madrasa Ben Youssef in prelepi souk rdečega mesta.
Poleg trga Jamaa Elfna v mestu Marakesh, najdemo v tej razvrstitvi afriških spomenikov tudi druge spomenike maroških mest: obzidje v mestu Essaouira (9. mesto), znano Kasbah Ait Ben Haddou (11. mesto), palačo El Bahia (17. mesto), arheološko najdišče Volubilis (21. mesto) in, prav tako, arheološko najdišče Chellah, ki se nahaja na obrobju mesta Rabat (24. mesto).
Trg Jamaa Elfna v mestu Marakesh je, skratka, »edinstveno mesto na svetu!« kakor ga poimenuje TripAdvisor.